Natrium muriaticum

Kulcsszó: a lelki fájdalmak elfojtása

Himalaya-so3A Natrium muriaticum korunk és civilizációnk leggyakoribb alkata. Ennek az a magyarázata, hogy a mai társadalmakban megszokott és alkalmazott nevelési elvek hajlamosítanak a lelki fájdalmak elfojtására. Ezen alkat képviselői a „rejtőzködő alkatok”-hoz tartoznak, azaz igen ügyesen rejtegetik fájdalmaikat és sebezhetőségüket. Annyira, hogy a szakembert is megtéveszthetik és kiegyensúlyozottnak, nyitottnak tűnnek. Holott alapjában egy nagyon zárkózott alkatról van szó, amit gyakran még maga az illető sem vall be magának. Nagyon sok gyógyító kerül ki a Nat. mur.-ok közül, mivel átlagon felüli empátiával rendelkeznek. Ezen alkat kialakulásának eredete nem genetikus, hanem a kisgyermekkori ki nem elégített szeretet és figyelemigény terméke. Ez a típusú gyermek lélektani fejlődése során megtanulja igen hamar, hogy nem csak kimutatni, hanem megélni sem érdemes a mélyebb érzelmeket. Nagyon sokféle típusa van, a szülői kondicionálástól függően. Ez a leginkább depresszióra hajlamos alkat (a nagyon ritka Aurumot leszámítva), ami részben magyarázza korunk antidepresszáns gyógyszerfogyasztásának növekvő szintjét is. Pl. a Nat. mur. az a homeopátiás szer, amelyik alkalmas arra, hogy régi veszteség gyász oldásában könnyítsen, a megrekedt gyászmunkát segítse, akár alkattól függetlenül is. Ilyenkor ún. szituációs szerként használjuk a Nat.mur.-ot.

A Perfekcionista és Munkamániás Natrium muriaticum

Sokszor keverik össze az Arsenicummal, holott a perfekcionista Nat. mur. –ot más motiválja, mint az Arsenicumot. Ez utóbbi a bizonytalanságát igyekszik csökkenteni pl. a maximalizmussal, pedantériával, kisebb-nagyobb kényszerességgel, a Natrium mur. pedig a „nem vagyok oké” érzését próbálja csökkenteni tökéletesség mániájával. Mivel gyermekkorában nem érezte, hogy eléggé szeretik, így az rögzült, hogy valami nincs vele rendben. Mindent meg kell tennie az elfogadottság – legtöbbször csak átmeneti – érzéséért.

A Lázadó Natrium muriaticum

Ő az, akire azt mondják „zúzós korszakban” van, ami a serdülőkorban akár hasznos és fontos időszak is lehet. A gond ennek mértékével és időtartamával lehet. Azaz vannak olyan Natrium mur.-ok, akik már felnőttek, a lázadás időszakát pedig még nem fejlődték, nem haladták meg. Kiegészítő „kellékek” pl. a talpig fekete ruházat, szegecses kiegészítők, kemény metálzene, kisebb-nagyobb lopások, szitkozódás, a bensőséges pillanatok kifigurázása. Felnőttként a társadalom bizonyos csoportjai ellen irányítják haragjukat pl. a punkok vagy a skinheadek. Szerencsésnek mondhatja magát közülük az, aki sportban, (pl. ökölvívás, ketrecharc), vagy foglalkozásában (katonák, rendőrök) tudja társadalmilag valamelyest elfogadható mederbe terelni (szublimálni) kamaszos dühét, haragját.

Szinész Natrium muriaticum

Valamennyire minden Nartium mur.-ra jellemző, hogy hajlamos jókedvű arcot vágni, esetleg nevetgélni, amikor szomorú. Ez a „maszk” védi őket attól, hogy mélyebb, fájdalmas érzelmeiket át kelljen élni. A színészkedő Natrium szívesebben beszél érzelmekről, semhogy átélje azokat. Szeret komoly dramaturgiával mesélni olyan dolgokról amelyek kevésbé érintik meg érzelmileg ill. a mások életéről. (Szappanoperák, valóság show-k népszerűsége). Vagy pedig egészen szenvtelenül, szinte exhibicionista módon beszél az intim dolgairól, átélés nélkül. Terápiában is nehéz őket érzelmeik közelébe hozni, ami egyébként a terápia sikerének a titka lenne. Tipikus példája a Waczak szálló Sybil-je, aki pl. intim témák ecsetelésével próbál ál-bensőségességet kreálni és így szerezni barátokat. A figyelem és szeretet megszerzésének formája náluk a csodálat elnyerése, művészetük, alakításaik által, ami egyben a saját, valós érzelmeikkel való szembesüléstől is megóvja őket.